dilluns, 6 de juliol del 2015

El Leviatan i altres narracions, de Joseph Roth

He descobert Joseph Roth a través d'aquest llibre de relats magnífic i que us vull recomanar. Es tracta d'una edició en català de l'editorial Còmplices, la qual reuneix tres narracions: El cap d'estació Fallmerayer, El bust de l'Emperador i El Leviatan
Escrites entre 1933 i 1940, les històries situen l’acció just després de la Primera guerra mundial, en què el continent europeu canvià la seva fesomia geogràfica i política i un nou món sorgí deixant enrere l’antic règim. És dins d’aquest context que els protagonistes de les tres narracions desenvolupen les seves vides: enmig de l’enfonsament de l’imperi dels Habsburg, els personatges deambulen per una societat en crisi fent-se preguntes sobre la culpa personal, la veritat i la justícia. És com si els personatges no poguessin superar la desaparició d’un cosmos que creien permanent.


El relat que dona nom al llibre, El Leviatan, conta la història d’un coraler d’interior que somia permanentment amb la mar (que no coneix) i amb els animals marins més bells i enigmàtics: els coralls. L’arribada d’un mariner farà que pugui viatjar a veure la mar, però l’aparició posterior d’un fals coraler precipitarà el seu declivi.
Les tres històries estan narrades des d’una perspectiva personal i malenconiosa i traspuen una bellesa colpidora.


Joseph Roth (1894-1939), periodista i escriptor d’origen jueu, va néixer a la Galitsia Oriental (regió que quedà fragmentada i integrada en diversos països després de la Gran guerra). Va viure l’esclat de la guerra a Viena i la mort de l’emperador Francesc Josep com a senyals de la pèrdua definitiva d’una pàtria que era també un món. Aquests temes marcaren l’obra de Roth. En el període d’entre guerres, va viure entre Viena i Berlin, dedicat al periodisme. Amb l’ascens al poder de Hitler, les seves obres van ser cremades i va haver de fugir d'Alemanya. S’instal·là a Paris, on morí l’any 1939, víctima de l'alcoholisme i d’una situació econòmica precària.
L’obra de Roth és el testimoni d’una època en decadència situada entre les dues grans guerres del s. XX.
Si us ve de gust llegir-lo, el trobareu a les biblioteques de la Xarxa de Biblioteques de Menorca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada