dissabte, 11 de juliol del 2015

La joia de cantar i sentir el Gospel

Si la felicitat està feta de retalls puntuals en la vida de les persones, la coral Moments a Cor en va viure un de molt intens el cap de setmana del 12 al 14 de juny, i amb vivesa el va fer sentir al públic que va assistir al concert de cloenda a Sant Lluís.


Una de les grans veus del gospel internacional, Latonius Earl, acompanyat del pianista Nate Holder, va impartir un taller de gospel organitzat per Moments a Cor. El cantant posseeix una veu prodigiosa, potent i melodiosa, amb un domini de la tècnica vocal impressionant. Aquests dots, juntament amb una capacitat sensacional per a comunicar i transmetre l’essència del gospel, van fer que participar en el taller esdevingués una experiència apassionant.


El gospel és un gènere musical que es començà a desenvolupar a partir de la dècada de 1930 als Estats Units, estretament vinculat a l’espiritual i inspirat en himnes religiosos. Moltes veus emblemàtiques del blues, soul, jazz, funk i pop, es van iniciar en els cors de les esglésies cantant gospel, com és el cas d’Aretha Franklin, Marvin Gaye o del mateix Latonius Earl. Pel que fa a ell, la música corre per les seves venes: el seu pare és músic de jazz i la mare és cantant de gospel, i amb ella s’inicià al cor de l’església des de ben petit; aquest fet el marcà vitalment i l’animà a dedicar-se a cantar, a dirigir i a ensenyar, impartint cursos i tallers arreu.


Latonius transmet la seva religiositat i espiritualitat emotivament quan canta lloances al Senyor en forma d’himnes de gospel —el mot significa “paraula de Déu” o “Evangeli”—, ja que els viu amb una passió contagiosa. L’emoció brolla del seu cant, i en els tallers que imparteix fa emergir de cadascun dels alumnes el millor de la seva veu i tot el sentiment que és capaç de traspuar. No cal ser creient, per cantar gospel; açò sí: s’ha de fer amb el cor obert, sentint la música des del fons de l’ànima i de la forma més personal. Potser l’èxit del gospel es troba en la barreja de tradicions musicals i religioses africanes i occidentals, respectivament, que han donat com a resultat unes atractives i sentides melodies, un ús efectiu de l’harmonia i un ritme gairebé sempre present.


Aquest taller ha estat una experiència que no ha deixat indiferent cap dels participants, com tampoc no l’hi va deixar al nombrós públic que ens va acompanyar en el concert que Latonius Earl i Moments a Cor vam oferir com a colofó de la nostra trobada. D’entre les veus solistes que van protagonitzar alguns temes, voldríem destacar la del jove santlluïser Martí Fontcoberta, que va interpretar un tema posant de manifest, un cop més, la seva magnífica veu i el sentiment que requereix el gospel. La sala Albert Camus de Sant Lluís, plena a vessar, va vibrar, va cantar, es va emocionar i va sentir la passió del GOSPEL (en majúscules) com poques vegades s’ha vist en aquesta illa.


Tots els membres de la nostra coral estam molt agraïts i agraïdes a Latonius Earl i al seu pianista per aquests dies meravellosos.


I agraïts també als músics que ens van acompanyar en el concert i, de forma molt especial, a la nostra directora, Elsa Perches, per haver fet realitat aquest somni que feia temps que perseguia i per fer-nos, dia a dia, assaig a assaig, concert a concert, millors cantants i membres orgullosos d’aquesta gran família que és Moments a Cor. Sense el seu mestratge i la seva confiança, res no seria el mateix. Gràcies, Mestra!


Article publicat al diari Menorca, el 20 de juny i a la revista S'Auba del mes de juliol de 2015.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada