diumenge, 1 de novembre del 2015

Per què retallar allò que cura?

Després de patir mal d’esquena durant anys, provant diferents fisioterapeutes, teràpies i medicaments sense obtenir-ne resultats, el metge de rehabilitació em va enviar a seguir el tractament de neuroreflexoteràpia (NRT) que aplica la Fundació Kovacs. Vaig anar-hi a la desesperada, perquè res em mitigava el dolor i la ciàtica m’afectava una cama i un peu.
Després d’un mes i mig d’haver-ho iniciat i només amb dues sessions, m’ha desaparegut el dolor d’esquena i del coll; fins i tot puc carregar pesos i fer exercici (cosa que no podia), sense patir-ne les conseqüències.



Ara el Govern de les Illes Balears fa comptes finalitzar el conveni amb la Fundació Kovacs. Açò significa que a partir del mes de desembre, 122 menorquins deixarem de rebre el tractament de NRT i els seus beneficis.
La justificació del Govern Balear per no renovar el conveni és que aquest tractament no està inclòs en la cartera bàsica de serveis del Sistema Nacional de Salud. La mateixa presidenta Armengol, quan era a l’oposició, el 2012 va reivindicar el manteniment de les teràpies efectives, segures i eficients, i no deixar penjats els pacients que se’n beneficiaven.
Voldria fer una crida a la presidenta perquè reconsideri aquesta decisió i doni continuïtat al conveni amb la Fundació Kovacs. Que tengui en compte els 20.000 pacients (1.463 són menorquins) que, des del 2002 — s’inicià amb el primer Pacte de Progrés— han seguit el tractament de NRT a les Balears. El 97% d’aquests pacients han experimentat una milloria o la desaparició completa del dolor. Aquests fets són objectius i es tradueixen en una eficiència en el pressupost sanitari, ja que disminueix el nombre de baixes laborals, es fan manco intervencions quirúrgiques d’esquena i la despesa farmacèutica es redueix considerablement. Per tots aquests conceptes, l’IB-Salut estalvia anualment 5 milions d’euros, enfront dels 600.000 euros que paga a la Fundació.
Econòmicament, aquesta nova retallada no té sentit. A més, perjudicarà milers de pacients que s’estan beneficiant d’un tractament eficaç i innocu, que ens proporciona una millora en la salut i en la nostra qualitat de vida. Per a nosaltres, aquest tractament no té preu i, per al Govern Balear, és un estalvi important. Perquè, idò, retallar allò que cura?




Entrevista al Dr. Kovacs explicant la teràpia NRT

Si creieu en la continuïtat del conveni amb la Fundació Kovacs, podeu entrar a la plataforma nomasrecortes.com i signar. Ja se n'han recollit més de 2.000 signatures en 10 dies.

Carta publicada al diari Menorca, 30/10/2015.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada