dijous, 18 de febrer del 2016

¡España libre!, o el clam d'Albert Camus pels republicans espanyols


¡España libre! Selecció d’escrits i traducció de Juan Manuel Molina; introducció i revisió per Dalia Alvarez Molina. Ed. La linterna sorda, 2014.
Albert Camus va donar suport a la causa dels republicans espanyols durant tota la seva vida. Va posar de manifest la hipocresia, el cinisme i la impunitat com tractaven el govern de Franco els països occidentals, com ara França o els Estats Units. Així mateix, va denunciar com Espanya era admesa a organismes internacionals (com la Unesco), amb la justificació que l’Estat Espanyol actuava de dic de contenció de l’avançament del comunisme.


Aquests fets i la ignominiosa rebuda que França va fer als republicans que fugien de la repressió, la presó i la mort l’any 1939, al final de la Guerra Civil, van ser objecte permanent de desaprovació i denúncia pública per part de l'escriptor francès, fins el final dels seus dies.


Quan els seus “germans espanyols“ —així és com s’hi referia, perquè sempre es va sentir mig espanyol pels seus avantpassats menorquins— li reconeixien la seva lluita i denúncia contra Franco i els interessos dels estats propers, ell mateix li treia importància: “som un escriptor de combat” —es justificava— i, com a tal, considerava que era el seu deure no passar per alt les injustícies comeses contra els republicans a l’exili, contra els que s’hi quedaren, així com denunciar la impunitat en què vivia el general golpista espanyol.

Espanyols republicans al camp de refugiats d'Argelés-sur-Mer, França, on també hi va estar internat el meu avi, Antonino Sobrino, oficial de l'exercèrit republicà
Amb motiu del centenari del seu naixement, l'any 2013 es va reeditar gran part de l'obra de Camus. 
Una n'és aquest volum d'escrits polítics, recollits per Juan M. Molina, exiliat llibertari a França, qui va recopilar i traduir els texts de l’escriptor que fan referència a l’Espanya de la República, la legitimitat de la qual fou usurpada pel cop d’estat de Franco del 1936. La primera edició va veure la llum a Mèxic el 1966. L'any 2014 es va publicar una nova edició revisada per la néta de Molina, Dalia Álvarez Molina, il·lustrada amb força fotografíes.

La diàspora republicana al final de la guerra, l'any 1939
"¡España libre!" va ser el crit d'esperança durant la guerra, enfront de l'horror i la barbàrie, davant la passivitat i la hipòcrita "no intervenció" dels governs internacionals. Els escrits de Camus ens mantenen viva la memòria d'uns fets que no hauríem d'oblidar.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada