dimarts, 3 de maig del 2016

Bartleby, l’escrivent, de Herman Melville: un clàssic avançat al seu temps

Bartleby, el escribiente. Herman Melville; ilustraciones de Javier Zabala. Madrid: Nórdica, 2008. 117 p.
Hi ha personatges literaris que resten a la memòria de l’imaginari de ficció, perquè representen estereotips concrets. D’exemples en podem trobar molts, com ara el Quixot, Ulises, Robinson Crusoe, el Lazarillo, la Celestina, la Regenta, el Cid, don Juan i doña Inés, Alícia...
Tot seguit m’ocuparé d’un enigmàtic personatge de ficció, Bartleby, estereotip representat per la negació a l’acció. Estem parlant del protagonista d’un relat magnífic, Bartleby, l'escrivent, escrit per un autor i aventurer de primera línia, el nord-americà Herman Melville (1819-1891), l’autor de l’afamada novel·la Moby Dick.
Herman Melville, escriptor i aventurer
Aquest relat llarg o novel·la curta, és un clàssic del gènere, i constitueix una de les narracions més rellevants de la història de la literatura. Va ser publicat per primer cop i anònimament a la revista Puntnam, el 1853. Posteriorment, va veure la llum en el recull de contes The Piazza Tales, l’any 1856.
L’obra és narrada en primera persona per un dels dos protagonistes, l’advocat que contracta Bartleby, un escrivent al seu càrrec, i que és l’altre protagonista. A l’obra hi apareixen tres personatges més, tots ells empleats de l’oficina de l’advocat, amb personalitats ben diferenciades i un tant absurdes i grotesques. La forma de descriure-les de Melville, aporta sentit de l’humor i frescor a la narració.
Bartleby, l’escrivent, fa la feina de copista amb diligència, fins que un dia s’hi nega i cau pres d’un immobilisme incomprensible, tot refusant educadament qualsevol acció amb la proverbial frase: “Preferiria no fer-ho”. El narrador s’acabarà resignant a l’obstinació del seu escrivent, fins al punt d’apiadar-se'n.



El tema tractat per Melville, original i innovador, no va ser entès quan publicà el relat, i no es va apreciar realment fins cent anys després. L’obra es considera precursora de l’existencialisme i de la literatura de l’absurd, així com propera a Kafka i a Nietzsche. No debades, Borges afirmà: “L’obra de Kafka projecta sobre Bartleby una curiosa llum ulterior” (no oblidem que Kafka va nèixer el 1883, 30 anys després de la publicació de Bartleby). Albert Camus també apuntà la seva influència.
Melville és molt hàbil amb l’exploració dels temes i dels tipus psicològics i, com hem dit, un avançat en el seu temps. Encara avui, el personatge de Bartleby ens fascina i representa un enigma: un home fosc i introvertit que es nega a l’acció fins a assolir la seva autodestrucció. També se l’ha considerat un nihilista extrem.



Booktrailer d'aquesta edició

He tingut la fortuna de llegir una de les edicions més belles impreses de Bartleby, la de l’editorial Nórdica, il·lustrada pel dibuixant Javier Zabala. Nórdica és una editorial fundada deu anys enrere, especialitzada en les diferents literatures dels països nòrdics, així com en llibres il·lustrats per a adults i còmics. Açò fa que les seves publicacions esdevenguin objectes bells i originals.
Podeu trobar aquesta obra a les biblioteques de la Xarxa de Biblioteques de Menorca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada